SRBIJA
   STATISTIKA
   ČINJENICE
   POKRAJINE
   OKRUZI
   USTAV
PREDSEDNIK
VLADA
   SASTAV
   KONTAKT
SKUPŠTINA
   PREDSEDNIK
   POTPREDSEDNICI
   SEKRETAR
   ODBORI

video

Naslovna Cinjenice Vesti

 
ŠUMADIJSKI OKRUG

Gnjilane / Kosovskopomoravski Pristina / Kosovski Kosovska Mitrovica / Kosovskomitrovacki Pec / Pecki Vranje / Pcinjski Leskovac Prokuplje Nis Pirot Zajecar Krusevac Kraljevo Cacak Uzice Jagodina Kragujevac Bor Pozarevac Smederevo Valjevo Sabac Pancevo Zrenjanin Sremska Mitrovica Novi Sad Kikinda Subotica / Severnobacki Sombor Prizren ŠUMADIJSKI okrug se nalazi u centralnom delu Republike. Obuhvata opštine: Aranđelovac, Topola, Rača, Kragujevac, Batočina, Knić i Lapovo. Ima ukupno 312.160 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Kragujevcu.

U okolini Kragujevca nalaze se manastiri iz Srednjeg veka, kao što su: Blagoveštanski manastir Divostin iz XVIII veka, manastir Svetog Nikole, za koga se veruje da je postojao i u vreme Kosovskog boja (1389), kao i manastir Drača (ne zna se pouzdano kada je nastao).

U Kragujevcu je 1833. godine osnovana, prva srpska gimnazija južno od Save i Dunava.

Već više od 50 godina taj grad srpske učenosti ima tužan simbol: u spomen parku Šumarice spomenik streljanim đacima i profesorima ove gimnazije. U nameri da stvore zastrašujući primer za čitavu Srbiju, nemački fašisti su 21. oktobra 1941. godine za samo jedan dan streljali u Kragujevcu oko 7.000 građana, a među njima i oko 300 đaka i 18 profesora Kragujevačke gimnazije, kao i 15 dečaka od 8 do 15 godina starosti. Kragujevac je danas moderan industrijski centar Srbije. Najpoznatija fabrika je "Crvena zastava" koja se bavi proizvodnjom automobila.

Značajnu ulogu imaju i Fabrika auto-delova "21 oktobar", Fabrika konzervi i "Crvena Zvezda".

ADRESA okružnog mesta je:
34 000 Kragujevac, Save Kovačevića 7
telefon i faks: 034/ 69 - 206, 67 - 730

 

 
[ Enciklopedija | Činjenice i statistika | Vesti | Pretraga ]
© 1997 - 2001 Vlada Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu