SRBIJA
   STATISTIKA
   ČINJENICE
   POKRAJINE
   OKRUZI
   USTAV
PREDSEDNIK
VLADA
   SASTAV
   KONTAKT
SKUPŠTINA
   PREDSEDNIK
   POTPREDSEDNICI
   SEKRETAR
   ODBORI

video

Naslovna Cinjenice Vesti

 
PODUNAVSKI OKRUG

Gnjilane / Kosovskopomoravski Pristina / Kosovski Kosovska Mitrovica / Kosovskomitrovacki Pec / Pecki Vranje / Pcinjski Leskovac Prokuplje Nis Pirot Zajecar Krusevac Kraljevo Cacak Uzice Jagodina Kragujevac Bor Pozarevac Smederevo Valjevo Sabac Pancevo Zrenjanin Sremska Mitrovica Novi Sad Kikinda Subotica / Severnobacki Sombor Prizren PODUNAVSKI okrug se nalazi u centralnom delu Republike. Obuhvata opštine: Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana. Ima ukupno 226.589 stanovnika.

Sedište okruga je grad Smederevo. Smederevo je bilo prestonica srpske države u XV veku - tu je bio smešten dvor u vreme tadašnjeg srpskog vladara Đurađa Brankovića. Danas se u ostacima smederevske tvrđave, završene 1430. godine, naziru nekadašnji dvor, kapele i zgrade za vladarsku porodicu. Na starom smederevskom groblju nalazi se crkva iz XV veka za koju se pretpostavlja da je bila porodična grobnica Đurađa Brankovića i o njoj se pričaju mnoge legende.

U privrednom pogledu Smederevo je danas jedan od vodećih gradova u Srbiji. Njegova najveća preduzeća su Metalurški kombinat Smederevo, DP "Želvoz" koji se bavi tehnologijom putničkih, teretnih i specijalnih vagona, zatim Holding preduzeće "Fagram" koje se bavi proizvodnjom građevinskih postrojenja, što bez firmi "Tehnogas", "Jugopetrol" i "Lasta" ne bi činilo ovaj kraj veoma uspešnim i snažnim industrijskim centrom.

ADRESA okružnog mesta:
11 300 Smederevo, Trg republike 5
telefon i faks: 026/224 - 211, 223 - 636, 223 - 646

 

 
[ Enciklopedija | Činjenice i statistika | Vesti | Pretraga ]
© 1997 - 2001 Vlada Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu