SRBIJA
   STATISTIKA
   ČINJENICE
   POKRAJINE
   OKRUZI
   USTAV
PREDSEDNIK
VLADA
   SASTAV
   KONTAKT
SKUPŠTINA
   PREDSEDNIK
   POTPREDSEDNICI
   SEKRETAR
   ODBORI

video

Naslovna Cinjenice Vesti

 
KOSOVSKI OKRUG

Gnjilane / Kosovskopomoravski Pristina / Kosovski Kosovska Mitrovica / Kosovskomitrovacki Pec / Pecki Vranje / Pcinjski Leskovac Prokuplje Nis Pirot Zajecar Krusevac Kraljevo Cacak Uzice Jagodina Kragujevac Bor Pozarevac Smederevo Valjevo Sabac Pancevo Zrenjanin Sremska Mitrovica Novi Sad Kikinda Subotica / Severnobacki Sombor Prizren KOSOVSKI okrug se nalazi u južnom delu Republike. Obuhvata opštine: Podujevo, Obilić, Priština, Kosovo Polje, Glogovac, Štimlje, Štrpce, Uroševac, Kačanik i Lipljan. Ima ukupno 672.292 stanovnika. Sedište okruga je Priština.

Priština je grad kontrasta - starog i modernog vremena. U neposrednoj okolini Prištine otkriveno je naselje iz neolitskog doba, kao i rimsko naselje Vicianum.

U centru Prištine nalazi se Čarši ili Taš - džamija, podignuta posle Kosovske bitke,1389. godine.

U blizini Prištine je manastir Gračanica, poslednja zadužbina srpkog kralja Milutina, podignuta 1315. godine. Arhitektonski i po fresknom slikarstvu, Gračanica je jedan od najznačajnijih spomenika Srednjeg veka u čitavoj Evropi i pominje se u svim antologijama evropskog graditeljstva. Danas je to za posetioce otvoren ženski pravoslavni manastir.

Rudno blago i rudarstvo imaju važnu ulogu u privredi ovog regiona Po veličini i kvalitetu olovno - cinkane rude, Kosovski okrug je najbogatiji ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi.

ADRESA okružnog mesta je:
38 000 Priština, Maršala Tita 2
telefon i faks: 038/27 - 790, 35 - 870, 27 - 791

 

 
[ Enciklopedija | Činjenice i statistika | Vesti | Pretraga ]
© 1997 - 2001 Vlada Republike Srbije
Email: mirs@srbija-info.yu